bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Izletište Mrkotić

U mjestu Mrkotić, općina Tešanj u neposrednoj blizini magistralnog puta M-4 Teslić-Doboj u srcu prirode, nalazi se prelijepo izletište sa uređenim sportskim terenima (fudbal, odbojka na pijesku, staza za šetanje), drvoredi katalpi sa klupama za odmor, više nadstrešnica sa stolovima za piknik, dječija igraonica (ljuljaške, klackalice, tobogani).

Kompletan opisani sadržaj obogaćuje prirodna ljepota rijeke Usore i vještačkog jezera Mrkotić koji se nalaze u okviru opisanog izletišta.

Veliki broj ljubitelja prirode gotovo svakodnevno posjećuje ovu destinaciju i u prirodnom okruženju u miru i tišini provode svoje slobodno vrijeme.

U danima vikenda (subota i nedelja) na jezeru Mrkotić moguće je loviti ribu u skladu sa važećim Pravilnikom o radu jezera Mrkotić i uz nadzor službene osobe - ribočuvara.

Ulovi šarana i soma su svakodnevni na jezeru Mrkotić, te predstavljaju posebno zadovoljstvo za sportske ribolovce.

Ističemo da je pristup i boravak izletištu Mrkotić omogućen svim građanima, izletnicima, sportistima i ljubiteljima prirode bez naplate bilo kakvih ulaznica, stim da posjetioci imaju samo jednu obavezu da mjesta na kojim borave ostave poslije svog boravka u čistom stanju tj. da pokupe smeće koje je moguće odlagati na mjestima koja su predviđena za to, na samom izletištu.

Na lokalitetu izletišta Mrkotić posjetiocima je omogućen besplatan WI-FI i dječija igraonica.

Parking prostor i jezero Mrkotić su pokriveni video nadzorom i postavljena su rasvjetna tijela, a sve zbog sigurnosti djece i vozila na parking prostoru i sprečavanju drugih negativnih pojava na izletištu.

Izletište Mrkotić je nastalo zahvaljujući angažmanu članova USR "Blinker" Kalošević-Tešanj, zatim angažmanu naše vrijedne omladine, aktivista iz mjesnih zajednica Kalošević, Mrkotić i Bobare, uz nesnebičnu podršku rukovodstva MZ Mrkotić i Općine Tešanj.

Tešanj - Video

Tešanj - Vrijeme

Tešanj

Tešanj - Mapa