bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Pepelari

 

U podnožju planine Tvrtkovac, koji se nalazi na nadmorskoj visini 1304 m, nalazi se selo Pepelari, pored kojeg protiče Pepelarska rijeka. Smatra se da je Tvrtkovac u srednjovjekovnoj Bosni bio važno strateško uporište za vrijeme vladavine Bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, čije je sjedište u Bobovcu kod Kaknja, te se vjeruje da je po njemu ovaj planinski vrh dobio ime.

Selo Pepelari okruženo je planinama Rogatka, Vranica i Hotanj i ima oko 450 stanovnika. Mještani sela su ljubazni prema planinarima i gostima doma. Poznati su uzgajivači pčelinjeg meda, sa ispašom na prelijepim pašnjacima i crnogoričnoj šumi.

Za ovaj predio u pogledu flore i faune može se reći da je priroda bila izdašna. Tu srećemo mješavinu listopadnog drveća i četinara. Predio je bogat divljači, ljekovitim biljem, gljivama.

Ovi predjeli spadaju u najljepše u BiH i ulaze u Park prirode Babina a selo Pepelari ima status eko i etno sela.

U selu se nalazi drvo (po nekima sveto), muška i ženska Tisa ili Taxuz bocata čiji je obim 483 cm i smatra se jednom od najstarijih na svijetu. Muška tisa raste u zaseoku Berbići, na nadmorskoj visini 660 metara. Obim te tise je mjeren pola metra iznad površine zemlje i iznosi 390 cm, a njena visina je oko 17 metara.

Osim tise na Pepelarima su pronađene tri kamene kugle idealnog oblika što je nesumnjivo znak da to područje treba arheološki obraditi i istražiti. Prijeratna i poslijeratna ispitivanja stručnjaka su dokazala da se na mjestu gdje se nalazi dom sudaraju povoljne struje vazduha koje jako dobro utiču na zdravlje (popravlja se krvna slika, reguliše krvni pritisak, aritmija srca, umanjuje se nervoza i stres).

Na Pepelarima se nalazi planinarski dom tzv. Dom zdravstvenih radnika.

 

Zenica - Video

Zenica - Vrijeme

Zenica

Zenica - Mapa