bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Smetovi

 

Smetovi su poznato izletište zeničana koje je od centra grada udaljeno oko 8 kilometara. Nalazi se na 1025 metara nadmorske visine.

Prirodne ljepote koje nikog neće ostaviti ravnodušnim, u svim godišnjim dobima, mame izletnike da se upute poznatim putevima i provedu nezaboravne trenutke na izletištu.

Za rekreativce su uređene staze za šetnju, vožnju biciklom, mjesta za odmor, roštilj i druge oblike rekreacije. Izgrađeni su sportski tereni za košarku, nogomet i odbojku na pijesku, staze za brdski biciklizam i planinarenje.

Zbog neobično lijepih pejzaža Smetovi su inspiracija za slikare i fotografe.

Na Smetovima se nalazi Sportsko – rekreacioni centar "ABC – SCORPIO", sa uređenim stazama za brdski biciklizam (dužina staze 5500 m), vještackom stijenom za penjanje, jahanje konja, a moguće je iznajmiti paraglajdere uz stručnu pomoć.

Za vrijeme zimskog raspusta, Klub ekstremnih sportova "SCORPIO" u suradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje i održavanje sportskih objekata i Savezom izvidača opcine Zenica, organizuje školu skijanja, za učenike osnovnih i srednjih škola, a u ponudi su i specijalni vikend programi.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti na kontakt telefon: +387 61 608 130 +387 61 608 130 (Edin Durmo).

Takođe, na Smetovima se nalazi i Planinarski dom "Željezara", koji pruža usluge noćenja i ishrane pod veoma povoljnim cijenama. U blizini doma je ski lift dužine 300m, koji je idealan za skijaše početnike i rekreativce, a organizuje se i noćno skijanje.

U organizaciji Saveza izvidapča grada Zenice svake godine, za vrijeme zimskog raspusta, u Domu Saveza izvidača (objekat Radio amatera), organizuje se zimovanje za djecu i omladinu. Informacije o zimovanju možete dobiti na broj +387 61 806 245.

Restoran i prenočište pruža usluge smještaja i ishrane i nalazi se na platou Smetova. U blizini objekta su novoizgradeni sportski objekti za nogomet, košarku i odbojku u pijesku kao i parking proctor cca 250 mjesta.

 

Zenica - Video

Zenica - Vrijeme

Zenica

Zenica - Mapa