bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Lisac

Kontakt Osoba: Kapo Bernard
Tel: +387 32 407 124
Mobitel: +387 62 209 935
Web: http://www.pd.tajan-ze.ba


Planina Lisac nalazi se na 1012m n/v i od Zenice je udaljena oko 12 kilometara. Ova planina pruža izvanredan ugođaj kako ljeti tako i zimi. Livade i pašnjaci pružaju ugodan boravak u prirodi koje okružuju listopadne šume bogate ljekovitim biljem, jestivim gljivama i šumskim plodovima. Po proplancima Lisca viđa se visoka i niska divljač. Po planini Lisac markirane su staze za dugu šetnju, rekreaciju, brdski biciklizam. Pored staza nalaze se mjesta za odmor sa kojih se pruža panorama prema vrhovima Vlašića, Vranice, Smetova i Zenice.

Prilazi domu su od Zenice 12 km, preko sela Gradišca za 2-3 sata hoda, od sela Vrselja za 2-3 sata hoda i od želj.stanice Jelina oko 2 sata hoda. Do doma se može prići samo pješice i prolazi se kroz prelijepu hrastovu i bukovu šumu.
U domu se nalazi 10 spavaona (48 ležaja), potkrovlje (20 ležaja), kuhinja sa kompletnim inventarom, sanitarni cvor, tuš kabina, velika sala (kpc.100 gostiju), mala sala (kpc. 20) gostiju. Sve prostorije u zimskim uslovima se zagrijavaju etažnim grijanjem. Snabdjeven je električnom energijom i pitkom vodom sa obližnjeg izvora.

Dom je otvoren tokom cijele godine i ima stalnog domaćina koji će sve goste u znak dobrodošlice dočekati sa toplim čajem, ubranim na proplancima Lisca.

Dom nije komercijalnog tipa i nema restoransku ishranu.

 

Zenica - Video

Zenica - Vrijeme

Zenica

Zenica - Mapa