bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Kraljeva Sutjeska

 

Na području kakanjske općine nalazi se mjesto Kraljeva Sutjeska, u kojem su stolovali bosanski kraljevi. U Kraljevoj Sutjesci je poznati franjevački samostan u kojem se nalazi bogata arhiva kulturno - historijskog materijala.

Samostan je sagrađen u prvoj polovini 14.stoljeća, a kroz svoju dugu historiju je rušen u više navrata. Godine 1658. Samostan je izgorio sa svim dragocjenostima (arhiva, biblioteka), a novi je podignut 1664.godine. Tokom 19.stoljeća, Samostan je dva puta građen, a današnji izgled datira od 1890.godine.

Ovo naselje je poznato po franjevačkom samostanu. Međutim, osim samostana ovdje se nalazi i Dusper kuća, najstarija kuća u središnjoj Bosni, a potječe iz ranog 18. stoljeća. Kuća je nacionalni spomenik i nalazi se pod zaštitom države te predstavlja izvanredan primjer autentične bosanske arhitekture.

Osim ove kuće na ulazu u selo nalazi se jedna od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija, koja je po predaji sagrađena za samo nekoliko dana i nakon toga nikad više nije bila popravljana i održavana.

U Kraljevoj Sutjesci otvoren je Turist info, koji će posjetiocima Sutjeske pružiti sve potrebne informacije i obezbijediti pratnju stručnog vodiča.

Kakanj - Video

Kakanj - Vrijeme

Kakanj

Kakanj - Mapa