bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Planinarsko društvo "Tajan-Lisac"

Adresa: Bulevar kralja Tvrtka 13 Zenica
Kontakt Osoba: Bernardin Kapo
Tel: +387 62 209 935


Planinarsko društvo „Tajan“ Zenica osnovano je 1949. godine i jedno je od najstarijih planinarskih društava u Zenici. Finansira se od članarine, prihoda pružanja usluga planinarskog doma na Liscu, kluba planinara koji se nalazi u gradu.
Od samog osnivanja društvo je član Planinarskog saveza BiH i automatski član UIAA (Međunarodna asocijacija alpinista i planinara).

Učešćem na takmičenjima u organizaciji PSBiH, osvojili su veliki broj pehara, diploma, medalja i pohvala koje krase prostorije društva.

Društvo njeguje tradicionalne manifestacije
- Planinarsku čimburijadu povodom dolaska proljeća
- Susreti planinara veterana na Liscu
- Planinarsko sijelo druženje sa gostima
- Memorijalni uspon na Lupoglav
- Tajanova transferzala „Upoznajmo planinu Lisac“

Planinarski dom na Liscu, kojim upravlja Planinarsko društvo „Tajan“ iz Zenice, nalazi se na 1012m n/v. Kapacitet doma je 10 spavaona (48 ležaja), potkrovlje (20 ležaja), kuhinja sa kompletnim inventarom, sanitarni čvor, tuš kabina, velika sala (kpc.100 gostiju), mala sala (kpc. 20) gostiju. Sve prostorije u zimskim uslovima se zagrijavaju etažnim grijanjem. Snabdjeven je električnom energijom i pitkom vodom sa obližnjeg izvora.

Tereni oko doma su pogodni za rekreativno šetanje u prirodi i za bicikliste koji vole vožnju na duge staze u prirodi.

Prilazi domu su od Zenice 12 km preko sela Gradišća za 2-3 sata hoda, od sela Vrselja za 2-3 sata hoda i od željezničke stanice Jelina oko 2 sata hoda. Do doma se može prići samo pješice.

 

Zenica - Video

Zenica - Vrijeme

Zenica

Zenica - Mapa