bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Planinarsko društvo "Tvrtkovac"

Adresa: Pepelari
Kontakt Osoba: Fatima Bajramović i Almir Kadrić
Tel: +387 32 679 056 dom na Pepelarima
Mobitel: +387 61 792 126 i 061 813 453 


Planinarsko društvo „Tvrtkovac“ osnovano je 1970.godine i danas broji oko 120 aktivnih članova, pretežno zdravstvenih radnika. Društvo učestvuje u svim pohodima diljem naše zemlje. Već duži niz godina organizuje planinarski pohod od Begovog Hana do Pepelara. Jedan od ciljeva rada Društva je rekreacija zdravstvenih radnika te rad sa mladima. U Zenici su prvi pokrenuli i vodili, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i kulturu i zeničkim osnovnim školama, ŠKOLU U PRIRODI.

Na Pepelarima, na nadmorskoj visini 770 metara nalazi se Dom zdravstvenih radnika, kojim upravlja Planinarsko društvo „Tvrtkovac“ iz Zenice. Prilaz domu je kroz teško prohodan put kojim se može doći samo terenskim automobilom i pješke.

Udaljen je od Zenice 48 kilometara, a kapacitet doma je 36 ležaja i dva apartmana. Pored soba i apartmana dom ima i dnevni boravak, kuhinju, vodu, električnu energiju, grijanje, kupatilo i mokri čvor.

Posjete Domu, koji je okružen gustom borovom šumom i živopisnim terenima pitomih Pepelara, neponovljiv su doživljaj za izletnike, rekreativce i ljubitelje prirode iz Zenice i drugih bosanskohercegovačkih mjesta.

Takođe, na Pepelarima se nalazi drvo Tisa, obima 483 cm, koja se smatra najstarijom u svijetu, a pronađene su i tri kamene kugle koje su interesantne za arheološko istraživanje.

 

 

Zenica - Video

Zenica - Vrijeme

Zenica

Zenica - Mapa