bih logo

Turistički resursi

Zahvaljujući terenu na kojem se prostire, Zeničko-dobojski kanton ima obilje privlačnih i interesantnih prirodnih turističkih resursa, koji mogu zadovoljiti i ljubitelje divlje, netaknute prirode i uživaoce pitomih, idiličnih seoskih predjela, kao i radoznale tragače za tragovima prošlosti.

Prostirući se uz tokove rijeka Bosne, Krivaje, Usore i njihovih pritoka, Kanton pruža obilje mogućnosti za ribolov plemenitih vrsta slatkovodnih riba, a ljubiteljima avanture će zastati dah na divljim slapovima, kanjonima i brzacima, pogodnim za razne vrste sportova na vodi. Porodice s djecom i omladina, kao i ostala populacija će naći idealan odmor na hladovitim obalama rijeka u vrućim ljetnim danima.

Još je nedovoljno istraženo koliko se prirodnih mineralnih voda krije pod stjenovitim brdima i planinama Kantona, od kojih se mnoge već iskorištavaju i zbog svog kvaliteta izvoze i na druge kontinente. Majka priroda je ovo područje obilato obdarila i bogatstvom ljekovitih termalnih voda, uz pomoć kojih brojni bolesnici dolaze do olakšanja ili izliječenja. Najbolji primjer za to su izvori tople vode obogaćeni ljekovitim sastojcima u Olovu, Kaknju, Brezi, Tešnju i Varešu.

Područje Kantona je uglavnom prekriveno brdima i planinama, bogatim listopadnim i zimzelenim šumama, koje kriju neslučena bogatstva za lovce, sakupljače ljekovitog bilja, šumskih plodova. Na njihovim prekrasnim visoravnima i vidikovcima se mogu naći brojni planinarski domovi, koji su otvoreni za svakog zaljubljenika u prirodu.

Prirodne ljepote koje nikog neće ostaviti ravnodušnim, u svim godišnjim dobima mame izletnike da se upute poznatim putevima i provedu nezaboravne trenutke na izletištima u blizini gradova. A skijašima za vrijeme zime stoje na raspolaganju idealni ski-tereni.

Uklopljeni u bogati prirodni i urbani mozaik, kulturno-historijski spomenici Kantona će svim posjetiocima nijemo posvjedočiti o dalekoj i burnoj prošlosti ovih krajeva; o nastajanju i postojanju starobosanske države i njenim poglavarima, o bitkama koje su vođene za opstanak naroda i o stalno prisutnoj različitosti kultura, religija i nacija na ovom prostoru.

Pronađeni su i brojni stećci, od kojih je možda najljepši stećak iz Zgošće kod Kaknja. Može se sa sigurnošću tvrditi da su na području Zeničko-dobojskog kantona, kao centralnom i najzaštičenijem dijelu Bosne, vladari imali svoja sjedišta, i to počevši od Kulina bana, pa do največeg bosanskog kralja Tvrtka. Među najznačajnije spomenike ove vrste spadaju tvrđave u Tešnju, Maglaju, Vranduku, Bobovcu, stari grad Visoki. Brojne su, stotinama godina stare džamije, crkve i sinagoge, koje svjedoče o različitim religijama koje su živjele i žive na ovim prostorima. Najpoznatije među njima su Kuršumlija džamija u Maglaju, Ferhadija u Tešnju, Sultan - Ahmedova džamija poznatija kao Čaršijska u Zenici, stare gotovo 500 godina, Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, koji datira još iz XIII vijeka, ostaci bazilike u Brezi, Sinagoga u Zenici.

Ne trebamo zaboraviti još jedan važan turistički resurs ovog područja, a to je još uvijek ekološki čista sredina. Planinska područja su bogata kristalno čistim vodama i vazduhom, koji se posebno koristi u rehabilitaciji plućnih bolesnika.

Posjetiocima u Zeničko-dobojskom kantonu na raspolaganju stoji više od 30 hotela, motela i pansiona, čiji će kvalitet usluge zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta. Mnogobrojni restorani sa specijalitetima nacionalne i svjetske kuhinje su sagrađeni u ambijentima koji će privući pripadnike svih generacija: od modernih građevina i interijera zapadnog stila, do specifičnih orijentalno-bosanskih u kojima se osjeća tradicija stara stotinama godina. Upravo ta tradicija, koja se ogleda u živopisnim narodnim nošnjama, specifičnom gradnjom kuća, gurmanskom bogatstvu jela, malim zanatskim radionicama u kojima se danas proizvode još samo suveniri, a koja se sačuvala posebno u nekadašnjim kasabama i starim čaršijama Maglaja, Tešnja i Visokog je možda jedan od najvažnijih turističkih resursa ovog Kantona.