bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Usora

Općina Usora je mala općina sa oko 6.000 stanovnika i nalazi se na relativno prometnoj komunikaciji, a graniči sa općinama Doboj, Tešanj i Doboj-jug.

Tokom srednjeg vijeka čitav kraj uz rijeku Usoru zvao se Usora, o čemu nažalost, gotovo nema nikakvih spomenika. Posljednji stećak u ovom kraju, što je ležao u mahali Bedaci, tridesetih godina prošlog stoljeća je izdrobljen i upotrebljen za gradnju. Danas jedino što nas veže za taj period jesu dva karavanska puta 'Drum' i 'Grabik', kojima se sve do polovine XIX stoljeća odvijao glavni promet u dolini Usore, te lokalitet zvani 'Gradina'u Mravićima.
Usora je pala u Turske ruke 1512. godine. Prvi pisani dokument iz turskog perioda koji govori o ovom prostoru je zapisnik što su ga vodile tešanjske kadije negdje između 1639. i 1642. U tom zapisniku se govori o muslimanima među Bosnom i Usorom. Ovaj prostor je sve do 1952. godine bio pod patronatom Sreza Tešnja, kada je novom administrativno-teritorijalnom podjelom pripojen Doboju.

Još uvijek u razvoju, ova mlada općina, svoju privrednu, turističku i životnu šansu traži u njegovanju vjerskog turizma s osloncem na već tradicionalna vjerska okupljanja u ovoj župi. Usora je  proglasom Biskupa fra Grge Varešanina župa  od 1802.godine.
Crkva sv. Ante Padovanskog, iako je izgrađena početkom XX stoljeća (1929.-1931.godine), stekla je izuzetno mjesto u katoličkom svijetu. Svake godine 13. juna u ovoj crkvi okupljaju se hodočasnici iz okolnih krajeva.
Pored ove crkve, veoma je interesantna crkva sv. Ane izgrađena 1911.godine. Crkva se nalazi u Žabljaku u općini Usora. Svake godine, 26.jula u ovoj crkvi okupljaju se hodočasnici.

Rijeka Usora, po kojoj je općina dobila ime, je nadaleko poznata po bogatstvu ribe. Iskusni ribolovci znaju da se u ovoj rijeci kriju škobalj, klen, plotica, štuka, bjelica, a u gornjem toku i pastrmka.

Image Gallery

Usora - Video

Usora - Vrijeme

Usora